1. Mellenes
Pētījumi ir parādījuši, ka mellenēm piemīt pretkarcinogēna un pretiekaisuma iedarbība, kā arī pozitīva ietekme uz smadzenēm un atmiņu. Melleņu lietošana uzturā pazemina cukura diabēta risku, kā arī uzlabo sirds darbību un tās veselību (Norberto 2013).
2. Granātābols
Granātāboli palīdz izlabot asinsvadu veselību. Pētījumos ir pamanīts, ka regulāra granātābolu sulas lietošana uzturā pazemina sistolisko asinsspiedienu. Turklāt tas samazināja miega artērijas intima-media biezumu (Aviram 2004). Ir pētījumi, kas rāda, ka granātābolu sulas dzeršana ik dienu palīdz palēnināt prostatas vēža attīstību.
3. Ābols
Regulāra ābolu lietošana uzturā stipri pazemina insulta, sirds slimību un 2. tipa cukura diabēta riskus, kā arī samazina kopējo mirstības faktoru (Gayer 2019). Ābolu miza satur flavonoīdus, kas organismā darbojas kā antioksidanti un mazina iekaisumu. Lai samazinātu pesticīdu atlieku daudzumu, iesakām iegādāties bioloģiski audzētus ābolus.
4. Kale kāposts
Kale ir viens no bagātākajiem ar uzturvielām pārtikas produktiem. Piemēram, tas satur lielu K1 vitamīna un luteīna daudzumu. Kale kāpostu priekšrocība pār spinātiem ir mazāks skābeņskābes daudzums. Lai izvairīties no kaitēkļiem, kas nenovēršami bojā kultūraugus, lauksaimniecībā bieži izmanto pesticīdus. Tāpēc mēs iesakām iegādāties bioloģiski audzētus Kale kāpostus.
5. Extra Virgin olīveļļa
Pētījumu rezultāti neapšaubāmi atbalsta olīveļļas izmantošanu kā primāro cepšanas eļļu. Ir konstatēts, ka olīveļļa pazemina visu iemeslu izraisīto mirstību, kardiovaskulāro mirstību, kardiovaskulāros negadījumus – insultu un vēzi (Schwingshackl 2014, Psaltopoulou 2011). Dodiet priekšroku neapstrādātai augstāka labuma olīveļļai (Guasch-Ferré 2014).
6. Valrieksti
Valrieksti lieliski papildina neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas saturu, jo rieksti satur polinepiesātinātās taukskābes, kas olīveļļā ir mazākā daudzumā. Valrieksti satur gan omega-6 taukskābju linolskābi, gan omega-3 taukskābes alfa-linolēnskābi. Regulārs riekstu patēriņš ir saistīts ar zemāku koronāro artēriju slimības risku un zemāku kopējo mirstību (Luo 2014).
7. Naturālais jogurts, nesaldināts
Saskaņā ar astoņu iepriekšējo pētījumu metaanalīzi vismaz 200 g jogurta patēriņš dienā ir saistīts ar kopējās mirstības samazināšanos par 12% (Gao 2020). Veselīgākais no tiem ir nesaldināts jogurts
8. Brokoļi
Brokoļi ir bagāti ar C vitamīna, K1 vitamīna un kalcija daudzumu. Tas ir krustziežu dārzenis, kas samazina vēža parādīšanās risku. Dažas no pretkancerogēnajām īpašībām var izskaidrot ar brokoļos esošajiem izocianātiem, tas veido sulforafānu košļājot, kas arī novērš vēža parādīšanos. Tiek atzīmēts, ka brokoļu lietošana uzturā novērš urīnpūšļa vēzi (Abbaoui 2018).
9. Ķiplok
Regulāra ķiploku lietošana samazina asinsspiedienu un augstu holesterīna līmeni. Turklāt tam ir stimulējoša iedarbība uz imūnsistēmu (Ried 2016). Ķiploku priekšrocības ir īpaši saistītas ar tajā esošo alicīnu. Tas veidojas, kad sasmalcinātus vai smalki sagrieztus ķiplokus atstāj uz 5–10 minūtēm uzelpot skābekli. Gatavojot šādā veidā, ķiploki nezaudē alicīnu.
10. Tumšā šokolāde
Pētījumos tika pierādīts, ka šokolādes lietošana samazina sirds un asinsvadu slimību mirstību. Šokolādes priekšrocības ir saistītas ar to, ka tā satur daudz flavonoīdu, kas darbojas kā antioksidanti un aizsargā asinsvadus. Veselīgākā no tām ir tumšā šokolāde. Vēlams izvēlēties to tumšo šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 72% kakao. Tumšā šokolāde, kas satur mazāku kakao daudzumu, parasti satur pārāk daudz cukura.