5 veselīgi ieguvumi, ko sniedz riekstu ēšana

Jaana_indoors_woman_older_food_12-2021-1

1. Riekstu ēšana stiprina sirdi

Riekstu ēšana stiprina sirdi un asinsvadu sistēmu. Riekstu lietošana uzturā ir saistīta ar aptuveni 30% mazāku sirds un asinsvadu slimību risku (Aune 2016). Rieksti satur, piem., nepiesātinātus taukus, augu izcelsmes olbaltumvielas, arginīnu, antioksidantus, polifenolus un šķiedrvielas, kas novērš sirds slimību riska faktorus. Riekstu ēšana pazemina kopējo holesterīnu, ZBL holesterīnu un triglicerīdu līmeni, kā arī uzlabo attiecību starp kopējo holesterīna un ABL holesterīna līmeni.

2. Rieksti palīdz kontrolēt ķermeņa svaru

Lai gan rieksti satur daudz tauku un kaloriju, taču pretēji izplatītajam uzskatam, ka tie izraisa svara pieaugumu, rieksti neietekmē svara pieaugumu un aptaukošanās risku (Eslami 2019). Ķermeņa tauku procentuālais daudzums var samazināties, it īpaši, ja rieksti tiek lietoti neveselīgas pārtikas vietā (Guarneiri 2020). Rieksti izraisa sātīguma sajūtu un novērš izsalkumu; turklāt ir secināts, ka kalorijas riekstos absorbējas, atstājot tikai 5-30% (Gebauer 2016Baer 2018).

3. Riekstu ēšana samazina diabēta saslimšanas risku

Iedzīvotāju aptaujās secināts, ka riekstu patēriņš ir saistīts ar zemāku 2. tipa diabēta saslimšanas risku (Aune 2016). Kontrolētajā PREDIMED pētījumā tika konstatēts, ka risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu bija par 52% mazāks tiem respondentiem, kas Vidusjūras diētas ietvaros ēda 30 g riekstu dienā, salīdzinot ar tiem dalībniekiem, kas ievēroja kontroles diētu (Salas-Salvadó 2011). Riekstu ēšana ir ieteicama arī tiem cilvēkiem, kam ir konstatēts diabēts, jo riekstu lietošana uzlabo cukura līmeņa regulēšanu asinīs un var samazināt nepieciešamību pēc cukura līmeņa pazeminošiem medikamentiem.

4. Riekstu ēšana saglabā kognitīvās funkcijas

Četrus gadus ilga pētījuma laikā tika atzīmēts, ka grupas dalībnieki, kas ievēroja Vidusjūras diētu, iekļaujot tajā arī riekstus, labāk pilda atmiņas testus (Valls-Pedret 2015). Citā Ķīnas aptaujā tika konstatēts, ka tie respondenti, kas ēda vismaz 10 g riekstu dienā, bija par 40% mazāks risks ciest no slikta kognitīvā līmeņa (Li 2019). Valrieksti, iespējams, sniedz lielāku ietekmi atmiņas uzlabošanai.

5. Riekstu ēšana kavē neirodeģeneratīvās slimības

Saskaņā ar kohortas pētījumu un metaanalīzi riekstu patēriņam ir cieša saikne ar mazāku nāves risku no neirodeģeneratīvām slimībām (van den Brandt 2015). Aizsardzības efektu var izskaidrot ar labajiem taukiem un antioksidantiem, ko satur rieksti, kā arī ar riekstiem, kas pozitīvi ietekmē zarnu mikrobiomu. Turklāt pēdējais pozitīvi ietekmē arī smadzenes.

Dalīties

Mēs rūpējamies par Jūsu veselību

Ja vēlaties saņemt ekskluzīvus piedāvājumus, lasīt par mūsu produktiem un veselīgu dzīvesveidu, piesakieties jaunumiem.

Vairāk informācijas